đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Ge inte dina uppgifter ett slutdatum om de inte har ett slutdatum

| | | LĂ€stid: 3 minuter (3137 tecken)

De datorprogram och appar vi anvÀnder kommer fulla med funktioner och finesser. Vilket Ä ena sidan Àr bra, men Ä andra sidan kan skapa problem, merarbete eller onödig friktion om vi inte anvÀnder dem pÄ rÀtt sÀtt.

I vÄra kalanderappar Àr standardinstÀllningen för hur lÄngt ett möte Àr ett typexempel pÄ det. Jag Àr fullkomligt övertygad om att det bokas in lÄngt fler timslÄnga möten Àn vad som egentligen behövs. Kanske rÀcker en halvtimme?

I vÄra datoriserade listor Àr funktionen för att ge en uppgift ett slutdatum ett annat exempel pÄ nÄgot som faktiskt krÀver lite eftertanke innan den börjar anvÀndas.

Ett exempel: Du ska vara klar med en viktig rapport den 16 maj. I ditt listapp skriver du dĂ€rför “Rapporten ska vara klar” och sĂ€tter 16 maj som slutdatum.

Risken Àr nu stor att du inte ser den hÀr uppgiften förrÀn pÄ morgonen den 16 maj. StandardinstÀllningen i mÄnga appar för uppgifter Àr att inte visa dem förrÀn den dagen de förfaller. Och dÄ Àr det ju sÄ dags, om uppgiften Àr stor. TvÄ av lösningarna pÄ det hÀr har jag redan skrivit om: Du behöver en projektlista som kompletterar uppgiftslistan. Och du behöver bryta ner dina uppgifter i mindre bestÄndsdelar. Innan du kan skriva rapporten behöver du lÀsa in dig, samla in siffror, göra analysen, skapa diagram och sÄ vidare.

Problemet Àr att det kan finnas en lockelse i att ge Àven deluppgifterna slutdatum. Mitt rÄd Àr att vara ytterst sparsam med det.

I kalendern ska du bara skriva upp saker som ska – verkligen ska – göras en viss dag, en viss tid. Och det Ă€r samma sak med uppgifterna: Bara de som ska vara klara en viss dag ska ha ett slutdatum. Alla andra ska vara datumlösa.

Anledningen Àr den samma som med kalendern. Det Àr bra att skilja pÄ ambitioner och mÄsten.

De flesta program för uppgifter kan visa vilka saker som förfaller idag och under de kommande, 3, 5 eller 7 dagarna. Om du Àr alldeles för frikostig med slutdatum kommer de hÀr listorna snart vara överbelamrade med saker. Inte som mÄste slutföras respektive dag, utan med saker som du har som ambition eller förhoppning att kanske, möjligen, eventuellt hinna med.

Och vad som Àr problemet med det? Samma som med kalendern. Du kan inte anvÀnda dina uppgiftslistor för att se vad som egentligen Àr pÄ agendan, utan bara en lista som visar dina förhoppningar. Inte heller kan du anvÀnda listan som en hjÀlp att prioritera vad du faktiskt ska Àgna din arbetsdag till. Dessutom leder det bara till massa extraarbete nÀr du i slutet pÄ varje arbetsdag mÄste gÄ in och Àndra datum för allt du inte hunnit med.

BÀttre dÄ att det som fÄr ett datum ocksÄ Àr sÄnt som faktiskt ska vara klart ett visst datum.

Skillnaden mellan ett datum i uppgiftslistan och en bokning i kalendern Àr förhoppningsvis uppenbar. Ett slutdatum i uppgiftslistan sÀger inget om nÀr jobbet ska göras, bara nÀr det ska vara gjort.

SÄ vad landar vi i dÄ?

  1. Uppgiftslistor dÀr avstÀmningspunkter och skarpa deadlines fÄr slutdatum.
  2. Listor som inte bara innehÄller slutmÄlet utan ocksÄ alla viktiga steg som leder dit.
  3. En daglig rutin att titta igenom projektlistan för att bestÀmma vad du ska jobba med under dagen, och sedan en titt pÄ uppgiftslistan för respektive projekt du tÀnker Àgna dig Ät och dÀr se exakt vad du ska göra.

Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]